3 mar. 2018

Tiriplicul român

notă: ( acesta nu-i un tiriplic, însă tiriplicii vor să-l copieze!)
Tiriplicul, așa cum ne explică dicționarul, este un fir răsucit folosit în țesătorie la brodat ori împletit. Este împrumutat din turcește, tire- iplik. Însă după cum cunoaștem cu toții, poporul nostru găsește repede cum să utilizeze, dacă vrea, termenul atunci când vrea să ironizeze pe cineva ori ceva. Așa și cu tiriplicul, în loc să-i spui unuia "du-te băi agariciule,  ori marș băi zeroule, sau du-te băi nime-nlume, etc." ) îi spui simplu: "ce vrei tiriplicule" ? Ești un tiriplic tu cu tot neamul tău de tiriplici! Înțelegi? Deci tiriplicul este unul care se bagă și el în seamă!
Bine, o să spui tiriplic ești și tu bă... ( acum Sebicu hohotește !) Măi ce să spun? Ai dreptate! Sunt dar mă tratez, iar eu nu contez, pentru-că eu nu conduc, nu candidez și n-am pretenții de mărire! Deci? Să mergem mai departe cu chestiunea tiriplicilor! 
Tiriplicul președinte - este un nene care călătorește mult și bine, pentru interesul lui. Atât știe, atât face! Mai știe și să pună frână, dar atât! Ce tratate? Ce acorduri? Ce mediere? Tiriplic total!
Tiriplicul politician - este un ins care habar nu are pe ce lume trăiește, dar e băiat bun și ridică mâna să voteze în Parlament, atunci când nu doarme efectiv! Îl doare la banană ce se votează și cum îi afectează pe cetățeni legile votate de el, contează? Nu contează, indemnizația să curgă! Cunoști vreun tiriplic d'ăsta? 
Tiriplicul magistrat - ăsta e unul care habar n-are ce înseamnă Lege, Constituție, Drepturi Civile, Stat de drept, etc. La el este ca la Luis Dieudonne : " L'etat c'est moi! " ori ca la Alexandru Macedon " Macedonia este acolo unde sunt eu! ". Avem așa ceva noi? Ba bine că nu, avem Lodovica-macedoanca noastră bre, da ce Lodovică? Papesă-alfa și omega d'ăla cu rudotel plus romergan taică!
Mai sunt tiriplici d'ăștia și alte domenii? Avem, că suntem țară bogată! Avem în industrie ( atâta cât mai avem), avem în domeniul bancar ( asemenea, atât cât mai este), avem în spitale, în educație, în armată, în biserică, în ce vrea mușchiul nostru, că d'aia suntem națiune liberă și independentă!
Update: Mai avem o categorie specială de tiriplici, pe care era să o uit: ambasadorii acreditați la noi, care-și dau cu părerea, deși ar trebui să se abțină chiar dacă agentul lor e sub presiune!!!
Mă chiș pi voi 'ăi, chiar dacă-s tiriplic!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog