21 mar. 2018

Despre libertate (urmare)

" O altă problemă pe care vreau să o aduc în spaţiul public este legată de cererea pe care am făcut-o pe data de 18 martie: am solicitat Ministerului Justiţiei să desecretizeze protocoalele SRI cu alte instituţii. Consider că este important, în calitate de prim-ministru, în a asigura faptul că România este un stat democratic în care avem separarea puterilor în stat şi în care sunt respectate drepturile fundamentale şi libertăţile cetăţenilor. În urma acestei scrisori, Ministerul Justiţiei a adresat o solicitare către procurorul general, pe data de 19, în care a solicitat desecretizarea. În altă ordine de idei, după cum ştiţi, în spaţiul public a apărut un document al Comisiei Europene, datat cu 10 octombrie 2012, în care erau solicitate situaţia unor dosare aflate pe rol şi, mai grav, faptul că în acea scrisoare aveam şi nume despre care se cerea stadiul în care se află procesul şi paşii care trebuiesc urmaţi, ceea ce mi se pare un lucru deosebit de grav. În urma acestei aparaţii în spaţiul public, am solicitat Ministerului Justiţiei o analiză a cererilor pe care le-a făcut Comisia Europeană către Ministerul Justiţiei, dacă în perioada 2012 - 2018 au mai existat astfel de solicitări. Am primit în dimineaţa aceasta documente de la Ministerul Justiţiei care confirmă ceea ce a apărut în spaţiul public, şi anume că astfel de practici au mai fost făcute.

Am hotărât ca astăzi, în cursul zilei de astăzi, să trimit o scrisoare preşedintelui Comisie Europene, Jean-Claude Juncker, prin care să solicit detalii şi să solicit informaţii legate de aceste aspecte, care mi se par total nepotrivite şi total în neconcordanţă cu ceea ce presupune Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Este foarte important pentru noi, este foarte important pentru România să lămurim aceste lucruri şi să pornim de la un moment în care putem să vorbim de o cooperare firească şi de lucruri fireşti care trebuie să se întâmple în România ". 

Președintelui Comisiei Europene,
Jean-Claude JUNCKER,
Stimate domnule președinte,
În calitate de prim-ministru al Guvernului României, am responsabilitatea să apelez la toate pârghiile legale și morale pentru protejarea și promovarea României ca stat democratic în care funcționează separația puterilor în stat, independența justiției și în care sunt garantate drepturile și libertățile fundamentale ale cetățeanului.
Domnia legii și apărarea statului de drept sunt pilonii fundamentali ai consolidării oricărei societăți democratice, așa cum este cea a țării mele. Este convingerea mea, a Guvernului României și a tuturor celor care împărtășesc valorile democratice.
Din aceste considerente și având în vedere convingerile noastre comune, mă adresez dumneavoastră, domnule președinte, în legătură cu un subiect care preocupă și îngrijorează opinia publică din România.Mă refer la o scrisoare atribuită Comisiei Europene, datată 10 octombrie 2012, transmisă ministrului Justiției de la acel moment, doamna Mona Pivniceru, care conține 21 de cerințe adresate de instituția europeană Guvernului României referitoare la Mecanismul de Cooperare și Verificare. Între aceste cerințe se regăsesc și solicitări concrete, directe, privind anumite cauze penale și anumite persoane cercetate penal pentru săvârșirea unor infracțiuni de corupție și de abuz în serviciu, respectiv George Becali, Adrian Năstase, Șerban Alexandru Brădișteanu, George Copos, Tudor Alexandru Chiuariu, Ion Dumitru, Decebal Traian Remeș, Cătălin Voicu, Dan Voiculescu.
Se impun clarificări urgente
Având în vedere relația de parteneriat construită de România cu Uniunea Europeană, relație bazată pe transparență și încredere, vă adresez, domnule președinte, rugămintea de a clarifica aspectele de fapt și de drept cu privire la documentul în cauză. Este esențial pentru colaborarea noastră instituțională și pentru consolidarea funcționării justiției în România să lămurim dacă documentul atribuit Comisiei Europene este unul autentic, asumat instituțional, și dacă este singurul document de acest fel, de natură să aducă ingerințe în funcționarea justiției și separația puterilor în stat.
Îmi exprim convingerea că în scurt timp, prin implicarea dumneavoastră directă, vom avea posibilitatea să înțelegem rațiunile, motivele și criteriile care au stat la baza întocmirii de către reprezentanții Comisiei Europene a acestei liste nominale, modalitatea în care informațiile solicitate și obținute de către instituția europeană au contribuit la analizarea și, mai ales, la evaluarea progreselor înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare.
Consider că se impun clarificări urgente, domnule președinte Juncker, cu atât mai mult cu cât, la solicitarea mea, ministrul Justiției, domnul Tudor Toader, m-a informat că transmiterea unor astfel de cerințe imperative autorităților române de către Comisia Europeană a constituit o practică repetată.
Am încredere deplină în menținerea unui dialog efectiv
Sunt ferm convinsă că răspunsul dumneavoastră va include detalii relevante și utile, care să ne permită, în continuare, obținerea de rezultate semnificative în cadrul MCV, întemeiate pe valorile respectării democrației, statului de drept, drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățeanului, într-o societate caracterizată prin lipsa oricărei discriminări, justiție, dreptate, adevăr și egalitate în drepturi.
Am încredere deplină în menținerea unui dialog efectiv, echilibrat și eficient cu dumneavoastră, în urma căruia statul de drept și justiția din România să fie mai puternice și mai bine consolidate, în spiritul principiilor și valorilor europene care ne unesc.
Din considerentele menționate mai sus și având în vedere progresele făcute de România în domeniul justiției, subliniez, din nou, domnule președinte, că se impune ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare, pentru a îndepărta orice urmă de îndoială și pentru a nu afecta credibilitatea relației noastre de parteneriat.
Vă rog să primiți, stimate domnule președinte, considerația mea deosebită,
VIORICA DĂNCILĂ
PRIM-MINISTRU AL GUVERNULUI ROMÂNIEI
va urma...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog