23 feb. 2018

Nea Pulică frânaru'

Pe vremuri, când mai aveam transport feroviar, exista o vorbă: "nea pulică frânaru"! De unde venea de fapt această zicere? V-ați întrebat vreodată?
Păi să vă expun povestea: cică, într-un anumit depou din România, pe timpuri nu acuma, era un nene care punea pe șina de cale ferată un dispozitiv care oprea vagoanele din mers, atunci când erau sortate în gara de mărfuri. Singura lui treabă era să pună frâna, altceva nu făcea toată ziulica. Într-o bună zi, nenea acesta, frânarul, s-a gândit să-și înfrumusețeze ziua de lucru, ba chiar să o parfumeze cu vreo 5 kile de vinișor. Atât de mult și-a parfumat-o încât a pierdut obiectul (frâna), dar vagoanele trebuiau oprite și ce s-a gândit el , parfumat bine fiind? Să oprească vagoanele cu bucăți de scânduri! Se opreau și așa vagoanele, dar chestiunea e că la sfârșit de program, șeful frânarului, trebuia să consemneze într-un proces verbal predarea-primirea obiectului (frâna). Ce a urmat? Au căutat-o ( frâna bre!), au răscolit, au eliminat... Nu era și pace! Telefon la superiori! Nino, nino, procuratura! Cercetare penală! Dosar! Îl dezbracă pe nenea frânaru la pielea goală. De ce? Cum de ce? Să vadă bre, nu are frâna în cur! N-o avea! Dar ce văd anchetatorii? Văd dotarea "naturelă" a frânarului! Au rămas cu gurile căscate, le-or mai fi având și acum? Unul dintre anchetatori, mai glumeț și-a revenit din reverie și-l întreabă pe frânar: " Cu ce ai oprit tovarășe vagoanilii? Cu pula? " Au râs cu toții de s-au pișat pe ei, până și frânarul a râs...I-au dat așa în glumă vreo 15 ani temniță grea " pentru sabotarea economiei socialiste"!
Ce s-a întâmplat cu nea Pulică frânarul, habar n-am, nu se consemnează, însă termenul a rămas și este folosit atunci când vrei să spui despre cineva că nu face nimic altceva decât să pună frână la orice, nu mai utilizezi atâtea vorbe, zici simplu: "du-te băi nea Puliucă frânaru" !
Cunoaștem astfel de frânari? Hohoho! Mulți! Unul îl avem chiar în fruntea țării!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog