1 oct. 2017

Ruşine autorităţilor de ‘carton’, ruşine delegaţiei româneşti…

Militari români căzuți la Stalingrad, reînhumați la Rossoșka

Vineri, 29 septembrie, o delegație a Ministerului Apărării Naționale, condusă de Codrin-Dumitru Munteanu, secretarul general al instituției, va fi prezentă la ceremonia de reînhumare, în Cimitirul de Onoare Românesc de la Rossoşka, regiunea Volgograd, a 345 de militari români căzuți în luptele de la Stalingrad, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

La activitate vor participa, din partea Parlamentului României, senatorul Titus Corlățean și deputatul Bogdan-Ionel Rodeanu, precum și reprezentanți ai Secretariatului General al Guvernului și ai Ministerului Afacerilor Externe.

Serviciul religios va fi oficiat de un preot militar român.


Fără fanfară şi fără gardă de onoare, c-aşa vrea Rogozin, zice presa

Dincolo de ideea absolut incalificabilă – şi de care se fac responsabile în mod directautorităţi de stat române – de a reînhuma în cutii de carton militari căzuţi pe front, la datorie (nu contează când şi unde), ceea ce s-a petrecut acum două zile în cimitirul de la Rossoşka e la fel de revoltător şi din altă perspectivă: conform informaţiilor de presă existente, care preiau inclusiv un fragment dintr-un text publicat de ziarul rusesc Izvestia,reînhumarea s-a desfăşurat „modest”, adică „fără fanfară militară şi gardă de onoare”. Surse deschise afirmă, explicit, şi că „o dispoziție în acest sens a fost emisă de Dmitri Rogozin, responsabil pentru pregătirea ‘sărbătorilor în cinstea celei de-a 75-a aniversări a victoriei Armatei Roșii în bătălia de la Stalingrad’”. Aceleaşi surse sugerează şi că „vicepremierul rus ar fi luat această decizie la insistența activiștilor locali, nemulțumiți de pregătirile pentru ceremonia solemnă de reînhumare a militarilor români” (vezi textul de la la adresa de internet http://www.stiripesurse.ro/revoltator-militarii-romani-cazu-i-la-stalingrad-ar-putea-fi-reinhuma-i-fara-onoruri-militare-razbunarea-crunta-a-lui-dmitri-rogozin_1222348.html).
Câteva întrebări, plus o urare sinceră, preluată din reacţii deja publice
Că Rogozin are o astfel de atitudine, nu-i deloc de mirare. Ştim, cu toţii, cine e personajul acesta. Ceea ce e rămâne însă absolut intolerabil e episodul reînhumării, în cutii de carton, a unor militari români căzuţi în luptă. Să explic niţel, ca să fie mai clar, dacă se mai află, cumva, cineva care chiar nu pricepe: îţi poţi imagina că, la Paris, ajunşi la Domul Invalizilor, l-am găsi, de exemplu, pe Napoleon (alt militar decedat demult) aşezat într-o cutie din carton? Sau că, la Arlington, cimitirul militar ar fi alcătuit din şiruri nesfârşite de cutii din carton (eventual acoperite cu ceva folie de plastic, ca să nu le strice ploaia)? Nu, cred că nimeni zdravăn la cap nu-şi poate imagina aşa bazaconie sinistră. Nu-i bai, ce nu pot face francezii şi americanii pot face, iată, românii! Mai precis, instituţii ale statului român, ca şi partide politice importante, de la Putere, ca şi din Opoziţie. Şi e clar că despre instituţiivorbim aici, nu despre comportamentul unor simple persoane fizice, oricine ar fi ele. Niciuna dintre oficialităţile române (alese sau numite în funcţie, nu contează) pe care le-am înşirat mai sus nu se afla acolo în nume propriu, ci, evident, doar reprezentând instituţiile unde lucrează: Guvernul, mai multe ministere (Apărarea şi Externele), Administraţia Prezidenţială, ambele Camere ale Parlamentului, ca şi două dintre partidele parlamentare importante – PSD şi USR. Citind toată această listă, nu poţi înţelege decât un lucru: pentru oficialităţi române de toate culorile şi rangurile, să-şi bată joc de militari români morţi la datorie pare a nu fi o problemă. Dimpotrivă. De ce niciuna dintre instituţiile implicate n-a dat deja explicaţii şi nici n-a prezentat scuze, nu-i deloc clar. De ce MAE nu a întreprins nimic vizibil – şi adus în timp util la cunoştinţa opiniei publice – pentru a face ca Federaţia Rusă să respecte chestiuni de bun simţ elementar, ca şi de protocol diplomatic, iarăşi nu-i clar.
În câteva din grupurile de pe Facebook unde sunt discutate frecvent chestiuni ce ţin de Apărare, ca şi de istoria militară, există deja mesaje deschise care exprimă revolta faţă de reînhumarea unor militari români în cutii de carton. Cineva foloseşte, pe bună dreptate, formula „bătaie de joc”. Altcineva are o postare extrem de scurtă, dar clară: „Penibil!”. Privind fotografiile cu oficialităţi române prezente la Rossoşka, altcineva scrie: „Dar s-au dus  putorile să mănânce pe banii statului şi să bea votcă de calitate. Cred că a fost coadă”. Alte persoane au postat, referindu-se tot la atitudinea oficialităţilor române: „Ireal”; sau „Ruşine!”; sau „Împuţiţi!”; sau „Ruşine autorităţilor de ‘carton’, ruşine delegaţiei româneşti… jegurilor!”; sau „Bine că nu i-au pus în plasa de plastic rămasă de la cumpărături ☹. Ordinari!”.
Eu, unul, nu mai am, în aceste condiţii, de spus decât un singur lucru: mă asociez, fără rezerve, urării sincere adresate de un om oarecare, tot pe Facebooktuturor oficialităţilor române direct responsabile pentru nemernicia de la Rossoşka. Urarea în cauză, pe care m-aş bucura să o citească toţi cei care ar fi putut, dacă ar fi vrut, să facă astfel ca reînhumarea despre care vorbim aici să fie una decentă, sună în felul următor (citez textual, ca şi mai sus): „SĂ DEA DUMNEZEU SĂ AVEŢI ŞI VOI PARTE DE AŞA CEREMONIE!”. Am scris în mod deliberat cu litere ceva mai mărişoare, ca să se vadă, bine de tot, şi la Apărare, şi la Cotroceni, şi la Externe, şi la Guvern, şi în Parlament, şi la PSD, şi la USR, în birourile tuturor celor vinovaţi de (sau implicaţi în) acest episod jenant; un episod care, în chip absolut imposibil de înţeles, nu conţine nici măcar un gram „de respect, atât pentru cei care s-au prăpădit în luptă, cât şi pentru noi înşine”, ca naţiune care, cine ştie cum, încă funcţionează.
Citeşte tot aici:

Un comentariu:

  1. La articolele despre cum au fost îngropați militari noștri trebuia răspuns sec că aceasta e procedura internaţională
    (Ion Cristoiu)

    http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-duminica-8-octombrie-2017/

    :))))))))

    RăspundețiȘtergere

Arhivă blog