4 ian. 2017

Mărturie pentru viitor...

Mărturie pentru viitor

( din trecutul nu prea îndepărtat! )PS2 Ghiţă bagă şi interviul de mai jos ca să râdem şi mai tare.

Sunteţi mulţumită de modul în care PDL face opoziţie?
Elena Udrea: PDL chiar se străduieşte să arate incompetenţa acestui Guvern. Colegii sunt activi, se implică în acţiuni în Parlament, în teritoriu, însă efortul acesta nu se traduce şi în sondaje, pentru că nu creştem încă. Şi aceasta deşi USL face prostie după prostie, iar electoratul deja îşi manifestă supărarea. Eu nu cred că trebuie să ne mulţumim cu faptul că PDL nu a scăzut faţă de ultimele alegeri. Este o constatare, nu vreau să fie percepută ca o critică la adresa conducerii partidului.

De ce nu creşte PDL în sondaje?
Pentru că s-a distanţat de Traian Băsescu. Iarăşi revin la starea de fapt din urmă cu şase luni. De când preşedintele şi-a luat adio de la PDL, am avut două trenduri politice diferite. Traian Băsescu a crescut spectaculos, aproape necontenit. Acum este la 26% încredere, fiind în continuare pe o pantă ascendentă, chiar şi în sondajele făcute de USL. A redevenit cel mai important lider politic, cel care setează agenda publică şi principalul critic la adresa actualei guvernări. "Bătrânul" Băsescu a băgat deja spaima în Ponta şi Antonescu. De aici şi nervozitatea lor excesivă din ultima perioadă.
De partea cealaltă, PDL are între 14% şi 18%, iar liderii partidului au încrederea la jumătate din încrederea în preşedinte, dacă este să ne luăm după sondajele apărute în ultima perioadă. Prin această distanţare nu reuşim să beneficiem de această creştere a preşedintelui, singura locomotivă electorală a Dreptei româneşti după Revoluţie.

Cum vedeţi rolul lui Traian Băsescu în perspectiva prezidenţialelor din 2014?
Eu sunt un om foarte pragmatic. Niciun alt lider al Dreptei nu are încrederea de care se bucură preşedintele României şi nici capacitatea acestuia de a seta agenda publică şi de a-şi impune mesajul prin intermediul mass-media. Dintr-o asemenea perspectivă, orice candidatură de pe zona de centru-dreapta care nu este sprijinită de Traian Băsescu va fi un eşec. Avem nevoie de preşedinte ca de aer în perspectiva alegerilor.
Ca să nu mai spun că îl văd ca fiind singurul capabil să genereze unitate în rândul forţelor politice de centru-dreapta. E un om cu viziune şi asta s-a văzut – a dus un partid de 7% să fie principala forţă politică a României. Şi cred că, sub tutela sa, Dreapta românească ar avea şanse mari. Ştiu că sună simplist şi devine o marotă, dar speranţa e tot în Traian Băsescu.

Ce rol îi vedeţi după alegerile prezidenţiale?
Depinde foarte mult de acest an. Nu m-aş hazarda să fac pronosticuri. În orice caz, nu-l văd membru de partid. Asta nu înseamnă că nu-l văd în continuare ca fiind una dintre personalităţile politice majore ale României. Nu numai pe plan intern, dar şi pe plan internaţional, fiind genul acela de om de stat care îşi păstrează influenţa şi imaginea bună şi după încheierea mandatului. Mă bazez pe conducerea partidului că va reuşi să gestioneze această situaţie.

În ce relaţii mai sunteţi cu Vasile Blaga? Ultima dată spunea că are încredere că nu veţi pleca din PDL.
Relaţiile mele cu preşedintele partidului sunt absolut fireşti şi extrem de corecte. Aşa au fost mereu – chiar şi când am candidat împotriva sa, l-am sunat înainte, ca să-l anunţ. Nu sunt probleme de comunicare. Eventual avem viziuni diferite despre ce ar trebui să facă PDL în acest moment, dar cred că şi acest lucru este conciliabil. De altfel, în ultima discuţie avută, am abordat acest subiect şi cel mai important este că amândoi punem interesul partidului în faţa proiectelor personale.

Asta înseamnă că nu plecaţi la Mişcarea Populară, cum tot s-a sugerat?
Eu cred că viitorul Dreptei româneşti înseamnă PDL, PMP, FC împreună. PDL este partidul în jurul căruia trebuie să se construiască polul de centru-dreapta, însă nu poate atinge acest deziderat dacă se comportă arogant. Mă uimeşte să văd că oameni care nu valorează mare lucru în voturi, dar care, este adevărat, fac parte din conducerea PDL astăzi, dau mesaje pline de ţâfnă în numele partidului către celelalte formaţiuni de centru-dreapta. În felul acesta creează confuzie şi enervează electoratul, care aşteaptă să vadă înţelepciune la liderii noştri, nu orgolii nejustificate sau conflicte interne. Sunt câţiva care au ca miză să se regăsească pe locuri eligibile la europarlamentare şi sacrifică proiectul unei construcţii politice puternice de teamă că o listă comună i-ar lăsa pe dinafara PE.

Veţi mai candida la preşedinţia PDL?
Eu îmi doresc ca PDL să-şi atingă obiectivele asumate de actuala conducere. 25% la europarlamentare, deşi eu m-aş mulţumi şi cu locul doi după PSD, victoria la alegerile prezidenţiale cu un candidat propriu şi 35% la parlamentarele din 2016. Aş fi extrem de bucuroasă ca ţintele să fie atinse, chiar dacă asta ar însemna ca eu să rămân simplu membru PDL.
Deci, nu are sens să discutăm acum despre o candidatură a mea la şefia partidului. De altfel, inclusiv candidatura din martie a fost decizia mea pentru că alţi colegi de partid, care credeau că varianta actuală nu este bună, s-au ferit să candideze.

Cum vedeţi alegerile europarlamentare din 2014? Ce şanse are PDL?
Dacă vom merge separat, vom pierde cu toţii. Zona politică de centru-dreapta arată rău acum: e fragmentată, măcinată de frustrări şi vanităţi, cu lideri plini de orgolii şi gata să sacrifice viitorul partidelor lor sau electoratul de centru-dreapta, şi chiar următorii minimum şapte ani ai României doar pentru a-şi satisface planuri meschine personale.
Eu sunt de acord că ARD a fost o experienţă nereuşită, de natură să descurajeze alte alianţe. Dar tocmai de aceea cred că soluţia este un singur partid: mare, puternic, capabil, împreună cu Traian Băsescu, să învingă USL. Până la prezidenţiale, PNL poate veni alături dacă îşi schimbă actuala opţiune pro-PSD.
În privinţa candidaţilor, eu cred că persoanele sunt mai puţin importante decât proiectul şi capacitatea de mobilizare a partidelor. Şi asta pentru că, din păcate, încă nu s-a explicat public ce efecte au lucrurile care se petrec la Bruxelles pentru România. Pentru PDL, e important să nu existe o bătălie pe locuri pe listă. Ultimul lucru de care avem nevoie acum sunt alţi nemulţumiţi şi alte falii.

V-aţi întâlnit acum câteva zile cu MRU în Centrul Vechi. Ce aţi discutat cu el?
Să ştiţi că mă văd cu foarte mulţi colegi din partid şi cu foarte mulţi oameni cu valori de centru-dreapta, cu care vorbesc despre acelaşi lucru: că trebuie să facem mai mult pentru a demasca incompetenţa şi corupţia guvernării USL şi că trebuie să ne pregătim de alegeri cu un proiect credibil pentru electorat, ca să-i dăm jos pe Ponta şi ai lui. La întâlnirea cu Mihai Răzvan Ungureanu am vorbit chestiuni politice generale. De la nevoia de a avea un discurs coerent şi unitar pe zona de centru-dreapta, până la faptul că trebuie să luăm la un moment dat o decizie despre ce ar urma să facem. Atât eu, cât şi MRU avem aceeaşi idee: un singur partid de centru-dreapta. Am ajuns la momentul la care ipocrizia politică a început să ne apese şi trebuie să scăpăm de ea. Cu cât renunţăm mai repede la orgolii, cu atât mai bine.

Poate fi MRU candidatul de centru-dreapta pentru prezidenţialele din 2014?
Nu ştiu să vă dau un răspuns acum. Da, poate fi, dar condiţionat atât de scorul de încredere, cât şi de capacitatea de a reuni toate forţele de centru-dreapta într-un singur proiect. La fel de bine ca pe domnul Ungureanu, putem însă să-i enumerăm pe Emil Boc, Vasile Blaga, Monica Macovei sau chiar Cristian Preda. În orice caz, nu cred că trebuie să ne aşteptăm la soluţii salvatoare din interiorul sau din afara PDL. Nu cred în venirea unui Mesia politic care este capabil să câştige de unul singur sau să tragă partidul după el. Oricât de mult ne-am dori, politicieni ca Traian Băsescu sunt foarte rari şi cred că PDL nu are în interiorul său acum un om de un astfel de calibru.

Se vorbeşte şi despre dumneavoastră ca despre un posibil candidat. Confirmaţi? Vom avea prima femeie care să candideze cu şanse la alegerile prezidenţiale?
Dorinţa mea în acest moment este de a obţine confirmarea faptului că sunt un politician responsabil, eficient, care a făcut ceva pentru oameni. Că sunt un om al faptelor, nu doar al vorbelor şi că nu am ocupat degeaba un scaun de ministru, ci am lăsat ceva în urma mea. În condiţiile în care marea majoritate a oamenilor politici, în frunte cu Victor Ponta şi Crin Antonescu, nu sunt în stare să bată un cui pentru ţara aceasta, a fi apreciat ca un politician care reuşeşte să mişte lucrurile înainte înseamnă enorm pentru cineva care face politică din credinţă.
Pentru mine, cel puţin în acest moment, e mai puţin important cine va fi candidatul. Înainte de a vedea cine este candidatul, cred că mai important este să vedem ce vehicul politic reuşim să aşezăm în spatele său. Dacă există un pol de centru-dreapta coerent şi bine sudat, iar liderii diverselor formaţiuni şi facţiuni susţin acel candidat de centru-dreapta, atunci numele este mult mai puţin important. Să ajungem noi la un proiect unitar şi mai vorbim atunci.

De ce credeţi că nu-şi asumă domnul Blaga candidatura la prezidenţiale şi nici intenţia de a deveni premier în 2016, în cazul în care PDL câştigă alegerile? Îl împinge pe Cătălin Predoiu ca să aibă un ţap ispăşitor?
De regulă, preşedintele partidului este şi cel care candidează la cea mai înaltă funcţie în stat, dar nu înseamnă că nu poate fi şi altfel. Domnul Blaga şi-a asumat întărirea PDL, anumite rezultate, nu candidatura la vreo funcţie. Cu atât mai puternic ar fi PDL dacă ar genera un şef de stat care nu a fost şef de partid. Şi eu am susţinut că trebuie să candideze persoana cu cea mai mare şansă de a câştiga. Din punctul meu de vedere, sunt importante notorietatea şi credibilitatea candidatului, experienţa de luptă politică, rezultatele electorale şi în activitatea desfăşurată, dar şi dorinţa şi capacitatea de a duce o campanie electorală atât de grea. Spun asta pentru că am avut situaţii când candidatul s-a retras din competiţie, aşa cum s-a întâmplat în 2004, spre exemplu.
În ceea ce-l priveşte pe domnul Predoiu, nu am auzit să-şi exprime opţiunea privind o candidatură şi ştiu că se ocupă de guvernul din umbră al partidului. Nu cred că e loc de alte speculaţii.
http://www.evz.ro/detalii/stiri/interviurile-2-1-elena-udrea-1056151.html
...........după o vreme:

Grupul Vasile Blaga va parasi PDLSurse din anturajul lui Vasile Blaga ne-au informat că trucarea alegerilor din PDL, inclusiv pentru posturile de conducere subordonate şefului partidului, i-a nemulţumit pe mulţi combatanţi. În cursul zilei de luni, Vasile Blaga l-a căutat la telefon, de două ori, pe Traian Băsescu, pentru a-l informa că o parte din susţinătorii lui vor să plece din partid, dar  Băsescu  nu a vrut să-i vorbească.

În acest context, mai mulţi parlamentari PDL din tabăra lui Vasile Blaga, între care Radu Berceanu, Cezar Preda, Adriean Videanu, dar şi alţii mai puţin cunoscuţi publicului, duc negocieri pentru intrarea în PNL. Am mai aflat că negocierile sînt duse chiar de Vasile Blaga şi Crin Antonescu. Acesta din urmă le-a cerut viitorilor dezertori ca, în prima fază, să îşi dea demisia din PDL, să intre în grupul parlamentarilor independenţi şi să pună umărul la răsturnarea guvernului la Moţiunea de Cenzură ce va fi depusă de Opoziţie la începutul lunii iunie.

În conformitate cu calendarul fixat de Blaga şi Antonescu, pedeliştii nemulţumiţi vor trebui să dea un răspuns pînă la sfîrşitul săptămînii. Sursele noastre spun că ar fi vorba de circa 6 senatori şi 10 deputaţi, ceea ce ar oferi şanse reale unei Moţiuni de Cenzură şi, ulterior, debarcării lui Băsescu.
ps. De ce apare interviul acesta? Aşa de kiki!
Publicat de diaconul Eusebiu: Hahahahahahahaha!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Arhivă blog